درد گردن

درد گردن یک آسیب شایع است که بسیاری از افراد در دوره زندگی خود دچار آن می شوند. درد گردن ممکن است فقط محدود به گردن و شانه ها شود یا این که به سمت بازو منتشر شود. این درد می تواند حالت مبهم داشته باشد یا این که شبیه یک شوک الکتریکی به سمت بازو منتشر شود. گاهی اوقات علائم معین دیگر نظیر بی حسی یا ضعف عضلانی در اندام فوقانی وجود دارد که بررسی آنها به تشخیص دقیق عامل ایجاد کننده درد گردن کمک می کند.

دلایل شایع ایجاد کننده درد گردن عبارتند از:

– حمل کوله پشتی یا کیف سنگین روی یکی از شانه ها

– قرار دادن گوشی تلفن بین شانه و گردن حین صحبت با تلفن

-خیره شدن طولانی مدت روی صفحه کتاب، رایانه، تلفن همراه و …

– استرس های روحی روانی

– اسپاسم عضلانی

– وجود نقاط ماشه ای یا تریگر پوینت در عضلات گردن و شانه ها

– پوسچر ضعیف

– خوابیدن روی شکم یا قرار دادن بالش خیلی زیاد یا خیلی کم زیر سر

– سردرد تنشی

– استئوآرتروز

– آسیب دیسک بین مهره ای

– استرین عضلانی

– تنگی کانال نخاعی

– مننژیت

– اسپوندیلوزیس فقرات گردنی

– آسیب های مفصل تمپورومندیبولار

– آسیب ناشی از ضربه یا سقوط

– ویپلش

– فیبرومیالژیا

چه موقع باید به دکتر مراجعه کرد؟

در صورتی که درد گردن ناشی از اسپاسم عضلانی یا وارد شدن فشار بیش از حد به عضلات گردن باشد معمولا به خودی خود بعد از دو تا سه روز برطرف می شود و حداکثر ممکن است به یک مراقبت و درمان دارویی مختصر نیاز داشته باشد.

درد طولانی مدت ناحیه گردن (مثلا برای چند هفته)، معمولا با فیزیوتراپی به خوبی بهبود می یابد.

در صورت وجود شرایط زیر، باید به پزشک مراجعه کنید:

– در صورتی که با وجود استراحت و مراقبت، شدت درد افزایش یابد.

– در صورتی که درد برای چند هفته ادامه یابد.

– در صورتی که درد گردن با سردرد، بی حسی یا سوزن سوزن شدن دستها همراه باشد.

در صورت وجود شرایط زیر، مراجعه به پزشک باید بصورت اورژانس صورت گیرد:

– آسیب های ناشی از ضربه مثل حوادث رانندگی یا سقوط

– ضعف عضلانی: وجود ضعف عضلانی در بازو یا پاها و نیز اختلال در راه رفتن

– تب شدید – در صورت توام بودن درد شدید گردن با تب شدید

فیزیوتراپی

یکی از موثرترین روش های درمان درد گردن، فیزیوتراپی است. در فیزیوتراپی از ابزارهای متنوع الکتروتراپی شامل تحریک الکتریکی، لیزر، تکار، اولتراسوند، دیاترمی و… جهت کاهش درد، التهاب و اسپاسم عضلانی استفاده می شود. همچنین، فیزیوتراپیست با بررسی علت اصلی ایجاد درد گردن، و استفاده از روش هایی نظیر مانوال تراپی، درای نیدلینگ، حرکت درمانی و نیز آموزش روش های صحیح مراقبت از گردن، می تواند نقش عمده ای نه تنها در برطرف شدن درد بلکه در پیشگیری از بروز مجدد آن داشته باشد.

نکته بسیار مهم: درد و اسپاسم عضلانی گردن می تواند بصورت اولیه یا ثانویه باشد. اسپاسم اولیه در مواردی مشاهده می شود که منشاء بخصوصی درون بدن برای اسپاسم وجود نداشته باشد و علت اسپاسم فقط عواملی نظیر سرما (مثل قرار گرفتن مقابل کولر) یا خستگی باشد. اسپاسم ثانویه در مواردی مشاهده می شود که یک عامل ساختاری درون بدن فرد برای ایجاد اسپاسم وجود داشته باشد مثل تغییرات انحنای طبیعی ستون فقرات یا آسیب های مربوط به دیسک بین مهره ای.

در صورت وجود اسپاسم اولیه، گاهی اوقات مراقبت های مرسوم در منزل نظیر گرم کردن یا ماساژ دادن می تواند سودمند باشد. اما در صورت وجود اسپاسم ثانویه، درمان درد گردن باید حتما تحت نظر متخصص صورت گیرد. بنابراین در اینگونه موارد، پیروی از توصیه های دوستان، آموزش و انجام تمرین های گردن از طریق اینترنت و هرگونه اقدام غیر اصولی دیگر ممکن است نه تنها کمکی به بهبود شرایط نکند بلکه اوضاع را به مراتب بدتر کند.